Bomen in de stad.

De grote steden Ankara en Istanbul liggen vijftig jaar geleden volledig ingesloten door bossen. Maar de grote en gestage bevolkingsgroei leidt tot een fanatieke kap van bomen om zo ruimte te maken voor woningen en infrastructuur. Vooral in Istanbul is dit merkbaar. De bebossing neemt daar nog altijd spectaculair af.

In 2013 besluit de gemeente Istanbul toestemming te geven om het Gezi Park nabij het centrale Taksim plein te sluiten en hier een shopping mall te bouwen. Hoewel het Gezi Park zeker niet het mooiste park in Istanbul is, komt de bevolking in protest. Door de brute wijze waarop de politie de orders volgt om het protest in de kiem te smoren, escaleren de Gezi protesten.

Een groot deel van Istanbul protesteert al gauw niet meer enkel tegen het verdwijnen van het Gezi park maar ook tegen de macht van projectontwikkelaars, tegen de onderdrukking van een tegen de overheid gerichte mening en tegen het bewind van Erdoğan.
De burgemeester van Istanbul, Kadir Topbaş, sinds de verkiezingen van 2004 in functie, heeft zijn les wel geleerd van de Gezi Park protesten. Hij gebruikt zijn veto na Gezi vijfmaal om tamelijk ingrijpende bouwplannen in zijn stad af te wijzen en dat neemt Erdoğan hem niet in dank af. De steun  van de president voor de burgemeester is al tanende en neemt helemaal af wanneer  Istanbul het afgelopen voorjaar in meerderheid tegen het grondwetreferendum stemt. Een belediging voor hem die in deze stad opgroeit en jarenlang burgemeester is.
Een week geleden wordt Kadir Topbaş gedwongen “vrijwillig” af te treden.

De burgemeester van Ankara, Melih Gökçek, leert eveneens zijn les uit de Gezi Park protesten. Hij onderhandelt al meer dan zes jaar met de meest gerespecteerde universiteit van Turkije, de Midden-Oosten Technische Universiteit, om een stuk grondgebied van hen te verwerven voor de aanleg van een ringweg rond de stad. De universiteit weigert, want het is bosgebied behorende tot de campus.
Maar nadat Erdoğan begin dit jaar de druk opvoert, gaat men overstag. De burgemeester laat vervolgens afgelopen mei in één nacht een strook van 4.5 kilometer bomen kappen, onaangekondigd bij de bevolking zodat deze niet kan protesteren. Trots benoemt hij achteraf op Twitter deze actie een teken van zijn grote daadkracht. Overigens twittert Melih Gökçek wel vaker op deze Trumpiaanse wijze. Zo twittert hij ook dat de recente aardbevingen in Turkije het werk  zijn van Turkije’s huidige nummer één vijand en coupverdachte Fethullah Gülen. Het is maar dat je het (t)weet.

Voor de Istanbul Biënnale van dit jaar is de Turkse artiest Alper Aydın ook uitgenodigd een werk te maken en hij neemt deze uitnodiging met beide handen aan. Van Alper Aydın is bekend dat hij een man van weinig woorden is. Hij geeft er de voorkeur aan zijn inzichten en meningen weer te geven in de vorm van beelden.

In Istanbul Modern, een van de musea voor moderne kunst in Istanbul, maakt hij de installatie D8M. We zien de grijper van een bulldozer die een grote berg takken opschept. Het zijn takken van gekapte bomen uit een kwetsbaar en omstreden kapgebied, en wel de bouwplaats van het nieuwe mega-vliegveld van Istanbul.

Op deze wijze geeft Alper Aydın zijn visie op de zeer recente ontwikkelingen weer. In de detailopname zien we het wapen van de projectontwikkelaars, de grijper van de bulldozer. Deze kan immers meedogenloos ruïneren en verwijderen, waardoor waardevolle natuur en historie verdwijnt. Projectontwikkelaars die grote opdrachten verwerven zijn vaak actief in het netwerk rond de machthebbers in Ankara. Zo ontstaat een netwerk van politiek en bedrijven waartussen steeds moeilijker scheidslijnen te trekken zijn.

Beelden, geen woorden, zijn het uitgangspunt van Alper Aydın.
Kunst is politiek, politiek is kunst.
De zorg om de ontgroening van de steden en over de bijna onbeteugelde macht van projectontwikkelaars is groot en die zorg is hard nodig.
Alper Aydın verbeeldt dit op niet mis te verstane wijze.