De schilder zonder penseel.

In Kadıköy belanden we bij de sahaflar, de tweedehands boekenverkopers. Ze hebben zich geconcentreerd in een kleine winkelgalerij, wat weer onderdeel is van een groter complex. Aan het eind van deze doodlopende galerij is een klein winkeltje en de bejaarde eigenaar lokt ons naar binnen met een vriendelijke glimlach en een uitnodigend gebaar. Het is Metin Akarslan, een naam die ons dan nog niets zegt. Hij verkoopt kunst, geen boeken.

Metin is in 1939 geboren in Istanbul. Zijn vader is hat artiest. Hat is de kalligrafiekunst van het Osmaanse schrift. In bepaalde werken van Metin komt de hat terug, als eerbetoon aan zijn vader. Metin: “Ik kan het niveau van mijn vader nooit evenaren, maar ik vind er wel inspiratie in.”

Metin drinkt in zijn leven geruime tijd teveel , met als gevolg dat zijn handen zo trillen dat hij niet meer met een penseel overweg kan. Noodgedwongen legt hij de schilderskwast naast zich neer. Maar na een kleine vijftien jaar, het is dan 1992, is hij van zijn drankprobleem af. Echter, zijn handen blijven te zwak om het penseel te hanteren. Hij schildert wel weer, maar nu met zijn handen en vingers. Een overwinning met beperkingen, maar hij is erg blij dat hij deze donkere periode achter zich heeft gelaten en weer kan werken. Uiteindelijk leidt deze geschiedenis tot zijn bijnaam ‘fırçasız ressam, de schilder zonder penseel.

Zijn werk is volgens Metin te karakteriseren als modernistisch met kubistische invloeden. De kracht van Metin is zijn kleurgebruik; hij toont ons veel van zijn werk en steeds zijn we verrast door de harmonieuze combinaties van de kleuren.

Achter in het winkeltje van Metin bevindt zich een keukentje, waar hij naar toe gaat om thee voor ons te zetten. De keukendeur is al een kunstwerk op zich. Op de ene zijde een schilderij, op de andere een citaat. Er staat dat de zich in het pand bevindende werken voor het plezier en het kunstgevoel van de bezoeker zijn gemaakt, maar dat de bezoeker zelf zeker geen autoriteit is.

Metin is er trots op dat hij 47 solo-exposities heeft gehad, waarvan ruim de helft in het buitenland, voornamelijk in Europa, de Verenigde Staten en Canada. Zijn ogen glimmen als hij ons een mail van Saatchi en Saatchi laat zien met hierin de bevestiging dat zijn werken zijn opgenomen in hun online kunstcatalogus. Metin praat vol passie over zijn vak en gebruikt voor elke uitleg of toelichting een voorbeeld uit eigen werk. Hij weet feilloos welk schilderij zich waar bevindt en wij geven hem alle ruimte door er bij te gaan zitten en ons graag de les door hem te laten lezen.

Metin laat zich inspireren door artiesten die hem raken, zoals Kandinsky, Mirò en Klimt.

Maar ook zijn levenservaring, zijn historisch en cultureel besef en de actuele maatschappelijke en politieke ontwikkelingen spelen een duidelijke rol in zijn oeuvre. Uit de schilderijen die hij ons laat zien, springen er enkele uit die ons raken. Ook al verschillen onze smaken, we vinden beiden dit schilderij erg mooi en goed passen bij het politieke Turkije anno 2017.

Aan de onderkant van het doek zien we een overleden persoon. In het midden van het schilderij staat een ladder in de rode gloed van het vagevuur, op weg naar het donkere, de onzekere toekomst. Linksboven is een envelop geplakt, gericht aan een ‘bewoner’ van de gevangenis. Niemand in het bijzonder.
Er staat ‘görülmüştür’ op, wat inhoudt dat de brief de gevangenis-censor is gepasseerd en door hem toelaatbaar wordt geacht. Met deze envelop geeft hij aan dat voor de vele Turkse gevangenen de toekomst verre van zeker is. Het is zijn expressie van kritiek op huidige ontwikkelingen in Turkije, waar tienduizenden personen zijn vastgezet zonder vorm van proces. Kafka in Turkije. We kopen dit schilderij van Metin en dat is reden voor hem om zijn pet op te zetten. Dit is zijn gewoonte als een van zijn doeken de winkel verlaat.

Als we opstaan om te vertrekken, vraagt Metin geheel conform Turks gebruik aan mij of hij Lia een cadeau mag geven. Ik stem toe en hij laat Lia kiezen uit een serie zwart-wit tekeningen. Deze zijn gemaakt door papier, dat met as van verbrande kranten zwart is gemaakt, met een kopspeld te bewerken. Het aangebrachte zwart wordt als het ware weggekrast en daarna wordt het resultaat gefixeerd.

Deze techniek heeft hij als kind al gezien, toen het nog volop in gebruik was. Inmiddels is het echter een zo goed als vergeten kunstvorm. Het heeft Metin jaren gekost om deze manier van werken onder de knie te krijgen en hij is er trots op dat het hem, met vallen en opstaan, gelukt is. Het werk dat hij ons schenkt is gebaseerd op een schilderij van hem, wat hij er onmiddellijk bij pakt.

Deze vorm van kopspeld tekenen valt ook de kunstacademie van Istanbul op. Hij vertelt ons dat hij de techniek onlangs heeft overgedragen op vijftig kunststudenten, studerend aan deze academie. Hij is blij dat de techniek daardoor weer tot leven komt. Zijn kopspeld tekeningen, zo vertelt hij, vinden grote aftrek bij Japanners. Maar ook wij zijn er heel blij mee. Met een hoofd vol lieve en inspirerende herinneringen en met twee van zijn werken onder de arm nemen we afscheid van hem. We zullen hem zeker weer bezoeken tijdens onze toekomstige bezoeken aan Istanbul!