iyi bir komşu – een goede buur

Eén van de redenen dat we op deze reis ruim een week in Istanbul verblijven, is de Istanbul Biënnale die dit najaar voor de 15de maal gehouden wordt.
Het IKSV, een stedelijk fonds voor kunst en cultuur geeft deze keer samen met het kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset deze 2-jaarlijkse happening vorm onder de naam ‘iyi bir komşu’, wat in het Nederlands zo veel als ‘een goede buur’ betekent.

De organisatie heeft zes vragen geformuleerd, die samen de context vormen van de Biënnale. Vragen die overigens interessant genoeg zijn om zelf over na te denken.

  • Leeft een goede buur net zoals als jij?
  • Laat een goede buur je met rust?
  • Is een goede buur iemand die je zelden of nooit ziet?
  • Is een goede buur iemand waarvan je niets te vrezen hebt?
  • Is een goed buur te veel gevraagd?
  • Is een goede buur afkomstig uit een buurland?

Zes op loopafstand van elkaar verwijderde locaties zijn tijdelijk in beslag genomen door het werk van 56 kunstenaars uit 32 landen. Istanbul Modern en het Pera Müzesi zijn ons bekend, de overige vier kennen we niet waardoor we weer op plekken komen waar we nog nooit eerder geweest zijn!
Eén van deze nieuwe plekken is ARK Kültür, vlakbij Istanbul Modern, maar veel hoger gelegen waardoor je een fantastisch uitzicht hebt over de Bosporus.

In het verleden heeft dit in Bauhausstijl opgetrokken pand altijd gefunctioneerd als woonhuis en in de jaren ’70 en ’80 verbouwt de bewoner van dat moment het ingrijpend.
In 2008 laat de huidige eigenaar, de architect Gülfem Köşeoğlu, het pand volledig terug te brengen in de oorspronkelijke staat en zij vormt het vervolgens om tot een tentoonstellings- en cultuurruimte.

Het hier te bekijken werk van de van oorsprong Egyptische Mahmoud Khaled met de titel ‘Proposal for a House Museum of the Unknown Crying Man’, is geïnspireerd door de volgende waargebeurde gebeurtenis.

In 2001 doet zich in Egypte een incident voor waarbij 52 mannen worden gearresteerd die aan boord zijn van de Queen Boat, een dan populaire, op de Nijl drijvende ontmoetingsplek voor westerse en Egyptische homoseksuelen uit de hogere middenklasse.
Ze worden allen gevangen genomen, gemarteld en zijn maandenlang onderwerp van hoon en spot in de media. Dit alles brengt hen ernstige psychische en lichamelijke schade toe in hun verdere leven.
Als zij na maanden in de rechtbank moeten verschijnen, bedekken zij hun hoofd met een witte doek om zo hun anonimiteit te waarborgen.
Echter, op een door een persfotograaf gepubliceerde foto is het gezicht van een van de mannen deels zichtbaar en het is voor iedereen duidelijk dat hij huilt.
Dit krachtige beeld wordt een iconische foto binnen de Egyptische gay-gemeenschap en staat vanaf dan symbool voor het lichamelijk en geestelijk lijden van de homoseksuele Egyptenaar.

Mahmoud Khaled wekt met zijn installatie de suggestie dat het ARK Kültürpand voor enkele jaren het woonhuis is van deze Onbekende Huilende Man, weggevlucht uit Egypte om zijn veroordeling daar te ontlopen.
De buren weten naderhand niet meer over hem te vertellen dan dat het een beschaafde, zonderlinge man is, die met niemand contact maakt. Hij woont alleen, krijgt nooit bezoek en twee maal daags doucht hij zeven minuten. Dit laatste weet men doordat de badkamer voorzien is van een doorzichtig glazen dak. Er liggen regelmatig half afgemaakte schilderijen bij het vuilnis dus men gaat er vanuit dat hij schildert. Verder klinkt er enkele minuten per dag pianomuziek uit de woning.
Op een dag vertrekt de Onbekende Huilende Man en keert niet meer terug. Waar hij gebleven is weet niemand.

We krijgen door middel van een audiotour een rondleiding door het huis.
We komen binnen in de hal waar een spiegel is met daarin de altijd aanwezige reflectie van de Onbekende Huilende Man, door  hemzelf gemaakt. Dit is de enige manier hoe hij zichzelf nog kan zien na wat hem is aangedaan uit naam van de Egyptische overheid en de zogenaamde rechtstaat.

De zitkamer aan de linkerkant is ingericht naar de stijl zoals in Atatürks Marine Mansion in Florya, wat hij kort na zijn aankomst in Istanbul bezoekt. In deze sfeer wil de Onbekende Huilende Man ook wonen……
In de aangrenzende eetkamer is de tafel gedekt voor één maar met een tweede aangeschoven stoel, zodat de eventueel plotseling binnenvallende gast, zijn geliefde die hij zo mist, altijd kan aanschuiven.

Op de bodem van het bord is het bekende huilende jongenskopje van Giovanni Bragolin te zien, een schilderij dat hij als kind onder ogen krijgt en grote indruk op hem maakt.
Hoewel hij alleen woont en nooit gasten ontvangt, maakt hij een compleet servies met deze afbeelding.

Boven de buffetkast hangt een door de Onbekende Huilende Man zelf geschilderd doek met daarop een stilleven, wat de vergankelijkheid symboliseert. Maar ook hoop, doordat hij het nooit voltooit.

De piano is het eerste meubelstuk dat het huis binnenkomt, als de Onbekende Huilende Man het betrekt. Op de piano zijn diverse studies van Bragolins huilende jongetje te zien.

Op de eerste verdieping bevindt zich de lees- annex slaapkamer. Op de divan, alleen door de Onbekende Huilende Man gebruikt om te lezen, ligt nu een kat zich heerlijk te wassen. Op het bureautje ligt, als een statement, een homo-erotisch boek. In het Arabisch.

Aan de wand boven het hoofdeinde van het tweepersoonsbed hangen twee metalen schalen die de ideale en eeuwige liefde verbeelden. De weerspiegeling van de goudkleur en de regenboogkleuren spreken eigenlijk wel voor zich.

Op de overloop horen we zachtjes het favoriete lied van de Onbekende Huilende Man, ‘Ne Me Quitte Pas’ van Jacques Brel. Aan de wand hangt een zwarte leren jas, gedragen door de politieagenten die hem en zijn vrienden in 2001 arresteren. Hij draagt de jas nooit, hij hangt daar opdat hij nooit zal vergeten.
Alles in deze woning ademt een gevoel van heimwee, pijn en verlangen. Sinds de Onbekende Huilende Man met de noorderzon is vertrokken, wacht het huis op zijn terugkomst. Het is nog altijd in dezelfde staat waarin het achtergelaten is door hem, die al de jaren dat hij er woont zó verlangt naar zijn grote liefde, waarvan hij diep in zijn hart weet dat ze elkaar nooit meer zullen zien.

Wanneer we onze headphones van de audiotour weer inleveren, staan we nog wat beduusd in een kleine museumwinkel met t-shirts en kaarten die niet te koop zijn. Zo blijft alles binnenshuis, waar het hoort. Wel mogen we ieder een kartonnen bekertje meenemen die we zorgvuldig in onze tas opbergen. Het voelt als een cadeautje van de Onbekende Huilende Man zelf als dank voor het bezoek wat we hem gebracht hebben.


Al met al is het een indringende en ontroerende ervaring en na afloop van de rondleiding hebben we het gevoel dat de Onbekende Huilende Man, vertegenwoordiger van een groep die nog altijd in veel landen vervolgd, onderdrukt, gestigmatiseerd en veroordeeld wordt, onder onze huid en in ons hart is gekropen.