Oorlog zonder woorden.

Vandaag wordt het duidelijk hoe waar een spreuk is die we gisteren lezen op een muur, tijdens een van onze vele wandelingen door achterafstraatjes van diverse wijken in Istanbul.

Want voor mensen die een oorlog overleven, blijven hevige trauma’s altijd deel uit maken van hun verdere leven en maken die de oorlog voor hen oneindig.
Erkan Özgen maakt dit eens en te meer duidelijk met zijn slechts vier minuten durende, maar desalniettemin zeer indringende video ‘Wonderland’.

Özgen, geboren in Mardin en woonachtig in Diyarbakır staat erom bekend universele maatschappelijke kwesties als onderwerp voor zijn werk te kiezen, zoals veranderende sociale structuren, emigratie, oorlog en geweld, wat hij op verhalende wijze uitbeeldt.
Zo ook in deze video, die we zien in Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, als onderdeel van de 15. Istanbul Bienali.
Dit schoolgebouw sluit in 2007 zijn deuren, maar is voor de buurt nog altijd een belangrijk centrum voor kennis en educatie. In het kader van de biënnale is er werk van 15 kunstenaars te zien, verspreid over vier verdiepingen.
In het blog beperken we ons tot de video van Erkan Özgen.

Muhammad, een dove jongen en zoon uit een familie, die voor de Syrische olie-industrie werkt, vlucht met zijn ouders en vijf broers en zussen uit het Noord-Syrische stadje Kobani over de Turkse grens nabij Diyarbakır. Op zijn eigen manier vertelt Muhammad aan Erkan Özgen over de ontberingen tijdens de oorlog en over de IS-milities die zijn buren en zes van zijn eigen neven vermoorden. Vooral begin 2015 heeft Kobani ernstig te lijden van IS die op dat moment de stad in handen heeft. In maart 2015 wordt het stadje heroverd, maar veel leed is dan al geschied.
Op zijn eigen manier vertelt Muhammad aan Erkan Özgen over de ontberingen tijdens de oorlog en over de gruwelijkheden die IS-milities plegen.

In niet mis te verstane gebaren vertelt Muhammad dat er lange tijd geen water is en ernstig voedseltekort heerst in de stad.
Maar het geweld waar hij getuige van is geweest, komt veel meer binnen en houdt je aan het videoscherm gekluisterd. Meerdere malen bekijken we dan ook de video-opname.

Aan het einde van de video toont Muhammad hoe zijn neven onthoofd worden en hun ogen worden uitgestoken.
Beelden waarvan je zeker weet dat deze knul ze nooit meer uit zijn hoofd krijgt, welke therapie hij ook ondergaat.

Later komen we onderstaande muurschildering tegen met de wel heel toepasselijke vraag ‘WHY’ naast de afbeelding van een aan zijn hoofd gewonde jongen, van dezelfde leeftijd als de Syrische Muhammad.
In het licht van ‘een goede buur’, heb ik wel zo mijn twijfels als het om de aanwezigheid van Syrische vluchtelingen in Turkije gaat.
We horen weinig positieve geluiden als dit onderwerp ter sprake komt en het woord terroristen valt regelmatig in dit verband.
Zo zie je, buren zijn betekent niet automatisch dat je als bezoeker of logé van harte welkom bent.

Wat graffiti, muurschilderingen en leuzen betreft, is Turkije, en dan met name Istanbul, momenteel een waar openluchtmuseum.
Politieke issues als vrouwenemancipatie, de oorlog in Syrië, de vluchtelingenstroom, LGBT de ontslaggolf onder ambtenaren, journalisten, leerkrachten en politici komen op muren uitvoerig aan de orde.

Het is duidelijk dat de mening in Turkije gericht op een rechtvaardige samenleving zich niet laat onderdrukken!