Sprekende en veelzeggende beelden.

De 15e İstanbul Bienali stelt de vraag wat een buur tot een goede buur maakt in een wereld die wordt geteisterd door oorlog, onderdrukking en verdeeldheid.
Vandaag gaan we opnieuw op zoek naar antwoorden op deze vraag..
Zestien kunstenaars hebben hun werk te kijk gezet op de bovenste drie verdiepingen van het Pera Müzesi, dat dicht bij de İstiklal Caddesi gelegen is.
Zij proberen, net als de overige veertig op de vijf andere locaties, te onthullen hoe moeilijk het is een goede buur te vinden in de wereld van vandaag die geplaagd wordt door oorlog, vernietiging, repressie, vervuiling, immigratie en totalitaire regimes.

Eén van hen is de Belgische Berlinde de Bruyckere, die opgroeit in de volksbuurt Muide in Gent. In deze stad volgt zij de opleiding monumentale kunsten aan het Sint-Lucas. Terugkerende thema’s zijn kwetsbaarheid, vergankelijkheid en eenzaamheid.

Het beeld dat we vandaag van haar op de İstanbul Bienali zien, is ‘Spreken’. De sculpturen zijn levensgrote figuren waarvan armen en benen te zien zijn. Het verdere lichaam gaat schuil onder dekens, die een soort van tweede huid vormen. In feite is kleding de eerste vorm van architectuur. Voordat men huizen bouwt, wikkelen de vroegere nomadische volkeren zich immers in pelzen en huiden, om zich zo warm te houden en te beschermen. Nog altijd zijn een van de eerste basisbehoeften voor op de vlucht geslagen mensen in een oorlog of voor slachtoffers na een natuurramp, dekens.

Het werk straalt de dualiteit van bescherming en verstikking, geborgenheid en benauwdheid, veiligheid en verwarring, leven en dood uit. De dekens verwijzen naar de geborgenheid van de kindertijd, maar tegelijk ook naar actuele beelden van de  vluchtelingenkampen. Deze dekenvrouwen verbeelden de naakte rechtelozen, die zich met een deken wanhopig trachten te verbergen tegen vreemde ogen, de blikken van de medemens en tegen natuurelementen.
Tegelijkertijd benaderen zij elkaar om zo, als lotgenoten, steun te zoeken tegen de blik van de medemens en tegen de natuurelementen.
Terwijl ik dit blog schrijf, heb ik nog geen flauw vermoeden dat we de volgende dag onderstaand beeld treffen.
Triest én levensecht!

Een heel sterk antwoord op de vraag is het werk ‘Crowd Fade’van de Marokkaanse Latifa Echekhch. Dit zien we twee dagen eerder in İstanbul Modern, maar het is té indrukwekkend om onvermeld te laten.
Haar installatie bestaat uit enorme fresco’s, aangebracht op twee tegenover elkaar staande muren waarvan de oppervlakten, waar de schilderingen op aangebracht zijn, in ernstige mate afbladderen. Een grote hoeveelheid verfschilfers liggen op de gronden ook de muren zelf lijken af te brokkelen.

Rebellie en ongehoorzaamheid staan hoog in het vaandel bij deze kunstenaar. Met werk ‘Crowd Fade’ vraagt ze aandacht voor de afbraak van idealen zoals democratie, vrijheid van meningsuiting, het recht om te protesteren en politieke vooruitgang. Ook is het werk een verwijzing naar de Gezi-Park protesten in İstanbul. Hoewel de gidsen die rondleiden beweren dat het hier om het Midan Tahrir in Caïro gaat, legt de catalogus behorend bij de biënnale wel degelijk de link naar het Gezi-Park.
Maar wat maakt het uit, de protesten worden immers op dezelfde wijze uit elkaar geslagen, deelnemers worden opgepakt en in beide landen lijkt de democratie verder weg dan ooit.
Wat dat betreft kan het symbool staan voor elk land en elke stad waar protest en demonstraties ongewenst zijn en men de oren moet laten hangen naar de ‘grote’ leider van dat betreffende land. Ik vind het in ieder geval een aangrijpend werk, zeker ook omdat de afgebeelde figuren allemaal jongeren zijn, die zoveel inzet tonen en risico nemen om hun idealen te verwezenlijken.

Terug naar Pera Müzesi. Hier raak ik erg gefascineerd door de bijna 4 minuten durende video ‘Life Track’ van Georgiër Vajiko Chachkhania.
Het filmpje begint met de buitenkant van een raamkozijn. Ik hoor het koeren van duiven en de vensterruiten weerspiegelen de groene tinten van een tuin en.
Links komt een man de kamer ingelopen en neemt plaats voor het rechterraam. Zijn doordringende blik is direct op me gericht en het voelt alsof hij me geen moment uit het oog verliest. Knipperen met zijn ogen doet hij niet. Hij betovert je.

Na een tijdje verlaat de man het venster in de richting vanwaar hij enkele minuten daarvoor gekomen is.
In die paar minuten vraag ik me veel af. Is de man ziek en is hij terminaal, is hij psychiatrisch patiënt en is hij opgenomen in een kliniek of is hij in zijn eigen huis en is hij een persoon die gewoon je buurman zou kunnen zijn. En als het laatste het geval is, hoe zou ik dat vinden?  Zou ik me unheimisch voelen, nieuwsgierig, angstig of solidair? En hoe zouden andere buurtbewoners over deze buurman denken?

Allemaal overwegingen die goed passen in het thema van deze biënnale. Wanneer is iemand een goede buur? Misschien is het beter mezelf af te vragen: wanneer ben ík een goede buur?