Een legpuzzel van tachtig miljoen stukjes.

Het moois begint voor ons al met het toegangskaartje, wat ons herinnert aan vroeger toen je bij elke bezienswaardigheid ook zo’n prachtig ticket met een kleurige en toepasselijke afbeelding kreeg. 

We zijn vanmorgen bij het Istanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzesi, oftewel het Mozaïekmuseum van Istanbul, waar een van de mooiste mozaïeken ter wereld te zien is. 
Het kunstwerk is gemaakt tijdens de Oost-Romeinse tijd van 610 tot 641 na Chr. en is bewaard gebleven uit het Grote Paleis van Constantinopel.

Kunstenaars uit alle hoeken en gaten van het Byzantijnse Rijk komen in die tijd samen om op de vloer van het paleis een gezamenlijk werk te maken van 1872 vierkante meter groot en met behulp van 75 tot 80 miljoen vierkante steentjes. Deze steentjes meten vijf bij vijf mm en zijn gemaakt uit kalksteen en marmerglas in de meest subtiele kleurnuances van rood, bruin groen en blauw maar ook zwart doet mee.

Wanneer jaren later afbeeldingen van mensen in de islam verboden wordt, bedekt men het grondmozaïek met enorme marmeren vloerpanelen om vervolgens in de vergetelheid te raken. 

Vanwege het vijandelijk gevaar dat uit zee kan komen verplaatst men in de Ottomaanse tijd de sultanpaleizen naar het gebied langs de Gouden Hoorn en op de plek waar het mozaïek nog altijd verborgen ligt wordt een woonwijk bestaand uit houten huizen gebouwd in opdracht van Fatih Sultan Mehmet, de veroveraar van Istanbul.

Als deze wijk door een grote brand platgelegd wordt, duiken het waanzinnig goed geconserveerde mozaïek en de overblijfselen van de paleizen weer op. 

Graafwerkzaamheden en opgravingen beginnen in 1921 maar komen na een tijd stil te liggen. Tussen 1935 en 1951 echter, wordt de klus weer opgepakt en voltooid.


De op de natuur gerichte afbeeldingen gaan over het leven de herder in de open lucht, de boeren aan het werk op het land en de moed van de jagers, in gevecht met de meest gevaarlijke dieren.

Maar er zijn ook taferelen met spelende kinderen, grazende dieren in de wei of in het wild en zelfs wezens uit de mythologische verhalen.
Al met al een legpuzzel van tachtig miljoen stukjes, helaas niet meer compleet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.